Završen vanredni kongres AIBA ( krovna organizacija olimpijskog boksa u svetu )

Međunarodna boks asocijacija (AIBA) imenovala je potpredsednika Gafura Rahimova koji je u istoriji AIBA imao najduži staž potpredsednika,  za novog privremenog predsednika protekle subote na vanrednom kongresu koji je održan u Dubaiju. On je bio postavljen u skladu sa statom AIBA, nakon neočekivane ostavke predsednika Franka Falćinelija na vanrednoj kongresu održanom u Dubaiju. Prisustvovalo je 109 nacionalnih saveza: SAD, Rusije, Francuske, Kine, Brazila, Južne Afrike, Kube... uključujući i Bokserski savez Srbije koji su predstavljali predsednik Nenad Borovčanin i potpredsednik Miloš Goveljić.

 

Privremeni predsednik Rahimov obećao je da će obnoviti finansijsku stabilnost i transparentnost u AIBA.

"Moramo blisko sarađivati sa nacionalnim federacijama i sa Međunarodnim olimpijskim komitetom da se povrati poverenje u finansijski menadžment AIBA i njen integritet", rekao je Rahimov.

Pozitivne vesti iz Dubaija donosi predsednik Boks federacije Srbije Nenad Borovčanin koji je već razgovarao sa novim predsednikom AIBA o razvoju boksa u našoj zemlji.

"Velika stvar za srpski boks jer je na čelo svetskog boksa došao čovek koji je prijateljski nastrojen prema Srbiji. Biće to dobra prilika za nas  da iskoristimo podršku AIBA-e za razvoj škole olimpijskog boksa, podršku sudijskoj organizaciji, edukaciju naših trenera, kao i zajedničke kampove sa zemljama bivšeg Sovjetskog saveza. Tokom kongresa sa predstavnicima nacionalnih saveza Balkana inicirali smo povratak pojedinačnog prvenstva Balkana u boksu, za koju smo dobili načelnu podršku. Svakako smo sa predstavnicima ovog dela Evrope dogovorili veliki forum balkanskog boksa, gde ćemo i označiti inicijative i međusobne saradnje" – rekao je Borovčanin.