Ovogodišnje pojedinačno prvenstvo Srbije za mlađe uzraste kod muškaraca (pioniri, školarci, juniori) i žene svih uzrasta održano je u sportskoj hali „Student“ u Valjevu u periodu od 14-17 marta 2018 godine. Učešće su uzela 52 kluba iz svih regiona, 32 kluba su dovela samo muškarce, 8 samo žene dok je 8 klubova došlo u mešovitom sastavu. Tokom četiri dana takmičenja u ringu je nastupilo 165 učesnika, 123 muškarca i 42 dame.

Fazu merenja je prošlo 186 takmičara, 9 nije imalo protivnika u svojoj niti kategoriji iznad, dok je čak 12 takmičara imalo neispravne takmičarske knjižice (kasna registracija) što znači da je 21 takmičar završio nastup fazom merenja. Nažalost među njima su bili i neki od naših najboljih boksera poput Ajetović Nermina ili Branković Anđele koji bi se sigurno okitili zlatom da su nastupili. Borbi je bilo ukupno 116, prvi dan 22, drugi dan 32, treci dan 33 i cetvrtog i poslednjeg dana 29. Takmičari su nastupili u 49 kategorija, žene u 14 a muškarci u 35.

Po uzrastima, kod muškaraca se takmičilo 18 pionira (2006-2007g.) u 7 kategorija, 43 školarca (2004-2005g.) u 14 kategorija i 62 juniora (2003-2004g.) u 14 kategorija. Kod dama bile su samo dve školarke u 60kg, 14 juniorki u 4 kategorije, 6 mladih (2000-2001g) u tri kategorije i kod seniorki (1978-1999g.) kao najbrojnijeg uzrasta 20 takmičarki u 6 težinskih kategorija. 

Podeljeno je 150 medalja, po 49 zlatnih i srebrnih, te 52 bronzane medalje. Bez odličja je ostalo 15 takmičara (11 kod muškaraca i 4 kod žena) u kategorijama koje su imale preko 4 učesnika. Ovim su bez medalje ostala 3 kluba, dok je preostalih 49 klubova osvojilo bar jednu medalju. Jedine kategorije na celom prvenstvu kod muškaraca sa preko 4 učesnika su bile u uzrastu juniora: sa najvećim brojem takmičara: 8 u pero (57kg) kategoriji u kojoj su bila 2 boksera iz istog kluba (BK Vojvodina), potom laka (60kg), poluvelter (63kg) i polusrednja (70kg) sa po 6 i na kraju velter (66kg) sa 5 boksera. Kod žena su samo dve kategorije imale po 6 učesnika:  juniorke laka (60kg) i seniorke laka (60kg) dok su sve ostale kategorije bile sa 4 i manje takmičarki. 

Raduje povećanje broja juniora u odnosu na 2017 godinu. Broj učesnika u ovom uzrastu je povećan sa 58  (2017g koja je bila rekordna po broju juniora) na 62 takmičara koji su ušli u takmičarski program ove godine, što znači da se trend povećanja boksera nastavlja. Ukoliko bi računali takmičare koji iz gore pomenutih razloga nisu nastupili, razlika bi bila i veća.

Kod devojaka najboljim su proglašene: 

Najbolja seniorka:  Zekić Jelena (60kg) - BK Šajkaši iz Žablja

Najbolja mlada: Grmuša Dajana (57kg) - BK Čarnok iz Vrbasa

Najbolja juniorka: Dragičević Bojana (60kg) - BK Šajkaši iz Žablja

Najbolji klub u ženskoj konkurenciji: BK Šajkaši iz Žablja (3 ZLATA, 1 SREBRO)

Ovde treba primetiti da se BK Šajkaši iz Žablja profilisao kao ozbiljan regionarni centar ženskog boksa i lider kod nas. Čestitke treneru Marku Tubiću za nesebično zalaganje svih ovih godina. Posle Marije Pavlov i Milene Matović, Žabalj ima dve izuzetne takmičarke Jelenu Zekić i Bojanu Dragičević koje izrastaju u bokserke svetske klase, koje skoro da i nisu imale dostojne protivnice na ovom turniru. Dragičević je sve tri svoje borbe dobila prekidom. Kao naše nacionalne kategorije kod dama profilišu se pero (57kg) i laka (60kg). Kada je budućnost ženskog boksa u pitanju, treba pomenuti human gest Živote Drenovaka, trenera BK Goč iz Vrnjačke Banje, koji je velikodušno prihvatio da trenira bokserke BK GIF iz Trstenika, makar u prelaznom periodu dok se ne reši status ovog kluba. Regionalni savez Šumadije je takođe kao pomoć pomenutom  klubu oslobodio BK GIF plaćanja takse za ovu godinu. Kriza je uzrokovana smrću trenera Veroljuba Mandžukića.

Kod muškaraca najboljim su proglašeni:

Papić Stefan (33kg) - BK Profesionalac iz Pančeva

Simić Rastko (54kg) - BK Rokica iz Loznice

Aličić Semiz (50kg) - BK Mačva iz Šapca

Najbolji klub u muškoj konkurenciji:

BK Profesionalac iz Pančeva (3 ZLATA, 4 SREBRA, 2 BRONZE)

Ovde treba čestitati treneru Zvonku Dimitrijeviću na osvojenom priznanju i požrtvovnom radu poslednjih nekoliko godina. Svake godine on dovodi na prvenstvo najveći broj takmičara, ove godine je to bila mešovita ekipa od 15 učesnika. Zanimljivo je da je u muškoj konkurenciji drugoplasirani klub BK Šajkaši iz Žablja sa 3 zlata i 2 srebra i da se lako moglo desiti da klubovi iz Žablja i kod muškaraca i žena zauzmu prva mesta.Bavljenje plemenitom veštinom mlade ljude sklanja sa ulice i iz igraonice kompjuterskih igara, u klupsku salu i kasnije u ring, gde se upoznaju sa pravilima fer pleja i imaju bolji psihosomatski razvoj od svojih vršnjaka bez obzira da li će se kasnije baviti boksom ili kojim drugim sportom.

Prvenstvo su sudile dve baterije od po 4 sudije. Prednost je ovog puta data sudijama sa NAT licencom:  Andrić, Miletić, Krstin, Živanović, Đuričić, Sarić, te uspešan debi mlade dame Jovane Ugrenović iz Barajeva koja je prvi put nastupila na velikoj sceni. Jedini sudija sa AIBA licencom Sarić Radiša, sjajno je koordinirao njihov rad i zasluženo poneo laskavo priznanje najboljeg sudije prvenstva. Velika odgovornost je bila na njihovim plećima, što zbog velikog broja borbi (tridesetak dnevno), što zbog velikog broja neiskusnih boksera koji su imali jedan ili nijedan takmičerski meč pre prvenstva, što je trebalo pažljivo ispratiti da ne dođe do povređivanja.

 

Organizacija prvenstva je bila solidna, elektronski žreb prvog dana i merenje svih ostalih dana je obavljeno u hotelu Grand, mečevi u sportskoj hali „Student“. BK Metalac se pokazao kao pouzdan suorganizator ove priredbe. Naločitu zahvalnost izražavamo službi Hitne pomoći grada Valjeva, koja je celo vreme u hali imala dežurnu lekarsku ekipu na nosilima i defibrilatorom, što teško može da se priušti i na mnogo većim takmičenjima. Za njihovom intervencijom, srećom, nije bilo potrebe.