„Beogradski pobednik“, međunarodni boks turnir duge tradicije, od 25. do 28. aprila održaće se po 56. put, sada pod nazivom Memorijal „Branko Pešić“. Sve je spremno za spektakl u hali Pinki u Zemunu koji će okupiti više od 80 uspešnih boksera iz 16 zemalja. U ringu Pinkija biće predstavnici Brazila, Indije, Škotske, Alžira, Moldavije, Makedonije, Poljske, Češke, Slovačke, Nemačke, Francuske, Belgije, Grčke, Izraela, Koreje... Dolazak reprezentacija rezervisan je za 24. april, borbe počinju dan kasnije, a veliko finale je 28. aprila od 19 časova. Glavni pokrovitelj ove manifestacije je Grad Beograd, a generalni sponzor je Telekom Srbija. 

Turnir je svrstan u A kategoriju turnira prema Svetskoj bokserskoj federaciji i u poslednjih 10 godina Svetska (AIBA) i Evropska (EUBC) bokserska federacija proglašavala ga je za najbolje organizovan turnir.

- Beogradski pobednik od ove godine nosi naziv po svom prvom pokrovitelju, pasioniranom obožavaocu boksa i najpoznatijem gradonačelniku Beograda u istoriji - Branku Pešiću - istakao je Nenad Borovčanin, predsednik Bokserskog saveza Srbije, i najavio spektakl u zemunskoj hali, hramu borilačkih sportova.

Naši bokserski reprezentativci spremni su za izazove koje će im priprediti »Memorijal Branko Pešić – Beogradski pobednik«, što su i istakli na promo treningu koji je održan u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu. Među najvećim zvezdama je svakako Sandro Poletan aktuelni šampion Zlatne rukavice, koju je osvojio u beogradskoj Štark Areni novembra 2017. 

"Očekujemo odlične borbe i daćemo sve od sebe ne samo da izađemo kao pobednici, već i da svim ljubiteljima ove plemenite veštine priuštimo borbe koje će dugo dugo pamtiti, jedan pravi praznik boksa. Svi smo vredno radili, spremni smo i jedva čekamo da krenu prve borbe" - rekao je Poletan. 

Na turniru mogu nastupati takmičari u uzrastu elita u svim težinskim kategorijama, a po prvi put i žene u svim težinskim kategorijama. Posebna atrakcija biće ženski boks koji se nakon pola veka vraća na scenu kada je u pitanju međunarodni turnir „Beogradski pobednik“. Veliku pažnju izaziva i sa nestrpljenjem se čeka izlazak u rign višestruke šampionke Srbije Nine Radovanović, 17. na svetskoj rang listi i vlasnice četiri šampionska pojasa, koja će se takmičiti u bantam kategoriji. 

Najpoznatiji osvajači takmičenja „Beogradski pobednik“ su: Svetomir Belić,  Zvonko Vujinin, Tadija Kačar, Aziz Salihu, Sreten Mirković, Plamen Jankov, Dragomir Vujković, Ante Josipović, Ivan Ribać. 

 

 

Pozivamo publiku, sve ljubitelje boksa, kao i predstavnike sedme sile da dođu, podrže naše reprezentativce i uživaju u čarima ovog sporta. 

 

 

„Beogradski pobednik“, međunarodni turnir tradicije duge preko pola veka, ove godine održava se 56. put i od ove godine nosi naziv po svom prvom pokrovitelju, pasioniranom obožavatelju boksa i najpoznatijem gradonačelniku Beograda u istoriji - Branku Pešiću. O tome da je reč o izuetno cenjenom takmičenju širom meridijana govori i činjenica da je svrstan u A kategoriju turnira prema Svetskoj bokserskoj Federaciji i da je u poslednjih deset godina proglašavan za najbolje organizovan turnir od strane Svetske (AIBA) i Evropske  (EUBC) bokserske Federacije. 

Učešće na „Beogradskom pobedniku 2018“ najavilo preko 80 boksera iz 16 zemalja, a među njima i veliki broj dama. Sve je veći broj devojaka koje treniraju i koje se takmiče u olimpijskom boksu, atraktivnost njihovih borbi je sve veća i pravi praznik za sve ljubitelje ovog plemenitog sporta.

Sa posebnom pažnjom i nestrepljenjem čeka se meč 26 – godišnje šampionke Srbije u bantam kategoriji Nine Radovanović koja na svetskoj rang listi zauzima 17. mesto, vlasnice četiri šampionska pojasa.

„Beogradski pobednik je turnir sa dugom tradicijom i spada u naše značajnije međunarodne turnire. Treba iskoristiti momenat sada kada je olimpijski boks izjednačen sa profi boksom, tako da sam ja kao profesionalni bokser  dobila šansu da ponovo nastupam pod zastavom Srbije i ostvarim rezultate koji nam trebaju kako bismo vratili boks na stare staze slave. Istakla bi da je olimpijski boks nezasluženo dugo nazivan ,,amaterski'' što je apsolutno neadekvatno s obzirom da se za njega isto žrtvujete kao i za profesionalni boks, osim u smislu broja borbi koje možete imati u toku jedne godine“ – kaže srpska šampionka Radovanovićeva.

Ninu već u maju očekuje i Evropsko prvenstvo na profi sceni i veoma je srećna što će pre toga izaći pred beogradsku publiku i pokazati svu svoju snagu i moć u ringu.

„Učestvovaću na Memorijalu „Branko Pešić“ u hali Pinki i očekujem da će se u mojoj, olimpijskoj kategoriji -51kg prijaviti veći broj međunarodnih takmičarski i da će to biti pravi test pred Evropsko prvenstvo za žene u koje je na programu od 10. do 19. maja. „Beogradski pobednik“ prvi put posle tačno pola veka uvrstiće i ženske borbe što me posebno raduje, kao i to da će beogradska publika upoznati i lepši pol na ringu za šta znamo svi da nije baš uobičajeno videti u našoj sredini. Ženama treba dati ravnopravnu šansu da donesu medalju koja toliko dugo nedostaje našem sportu, a uverena sam da je u ovom sastavu čelnih ljudi Bokserskog saveza Srbije ipak prepoznata ta šansa“ – zaključila je Nina Radovanović.

 

 

 

 

„Beogradski pobednik“, međunarodni turnir duge tradicije, ove godine održava se 56-ti po redu. Turnir je svrstan u A kategoriju turnira prema Svetskoj bokserskoj Federaciji i u poslednjih deset godina proglašavan je za najbolje organizovan turnir od strane Svetske (AIBA) i Evropske  (EUBC) bokserske Federacije. 

Od ove godine nosi naziv po svom prvom pokrovitelju, pasioniranom obožavatelju boksa i najpoznatijem gradonačelniku Beograda u istoriji - Branku Pešiću. Ovo je ujedno i prvi Memorijal koji nosi ime po legendarnom gradonačelniku Pešiću.

Učešće je najavilo preko 80 boksera iz 16 zemalja, a podsećanja radi, još uvek nisu završene finalne prijave ( rok je do 15. aprila) te se očekuje proširenje liste i još zemalja koji će učestvovati. Zemlje koje su prijavile učešće i koje dolaze su: Brazil, Indija, Škotska, Alžir, Moldavija, Makedonija, Poljska, Češka, Slovačka, Nemačka, Francuska, Belgija, Grčka, Izrael, Koreja.  

Na turniru mogu nastupati takmičari u uzrastu elita u svim težinskim kategorijama, a po prvi put i žene u svim težinskim kategorijama. 

Dolazak reprezentacija se očekuje 24. aprila dok borbe počinju od 25. pa sve do 28. aprila, kada je predviđeno veliko finale sa početkom u 19:00 časova. Sve borbe će se odvijati u hramu borilačkih sportova, u KSC ,,Pinki-Zemun“. Glavni pokrovitelj ove manifestacije je grad Beograd, a generalni sponzor je Telekom Srbija.

Selektor boks selekcije Srbije Tomislav Antelj poslao je Bokserskom savezu Srbije širi spisak takmičara koji će uzeti učešće na Memorijalu “Branko Pešić - Beogradski pobednik“ gde će braniti boje naše zemlje, a pripreme za ovo takmičenje počinju već 16.aprila 2018. godine.

Najpoznatiji osvajači takmičenja „Beogradski pobednik“ su: Svetomir Belić,  Zvonko Vujinin, Tadija Kačar, Aziz Salihu, Sreten Mirković, Plamen Jankov, Dragomir Vujković, Ante Josipović, Ivan Ribać.

Kreće velika akcija na boks sceni Srbije, čiji je cilj iznedriti šampiona koji će našoj zemlji doneti olimpijsku medalju u ovom sportu. Olimpijska škola boksa biće organizovana u 72 grada širom Srbije, potpuno besplatno. Tokom proteklog vikenda 72 trenera iz isto toliko klubova naše zemlje prošlo je obuku, u organizaciji Bokserskog saveza Srbije, na kojoj im je prezentovano na koji način treba da rade sa budućim polaznicima, gde je akcenat stavljen na pedagoški rad, vaspitanje, potom na osnovne tehnike boksa. 

Od 24. marta do 2. aprila 2018. u rumunskom gradu Targ Jiu (Živograd) biće održano Evropsko prvenstvo u boksu za uzrast do 22 godine. Reprezetativci Srbije su nakon tronedeljnih priprema na Zlatiboru, zatim i završnih priprema i sparinga u Zagrebu, na kojima su brusili formu kako bi spremni dočekali šampionat Starog kontinenta za uzrast do 22 godine, krenuli put Rumunije.

Selektor Tomislav Antelj veruje u svoje izabranike.

Ovogodišnje pojedinačno prvenstvo Srbije za mlađe uzraste kod muškaraca (pioniri, školarci, juniori) i žene svih uzrasta održano je u sportskoj hali „Student“ u Valjevu u periodu od 14-17 marta 2018 godine. Učešće su uzela 52 kluba iz svih regiona, 32 kluba su dovela samo muškarce, 8 samo žene dok je 8 klubova došlo u mešovitom sastavu. Tokom četiri dana takmičenja u ringu je nastupilo 165 učesnika, 123 muškarca i 42 dame.

Bokserski savez Srbije nastavlja sa velikom akcijom oživljavanja i promocije boksa u Srbiji, a ona se sastoji u otvaranju  škola širom zemlje, a sve u cilju povratka plemenite veštine na ove prostore, posle stagnacije koja je potrajala suviše dugo. Novitet je „Olimpijska škola boksa Srbije“  koja kreće sa radom sa koncem marta 2018. Veliku podršku u ovom projektu srpski boks dobiće od Bokserskog saveza Rusije u čije ime je njihov generalni sekretar  Umar Kremljev tokom proteklog vikenda u Moskvi potpisao sa Borovčaninom novi ukaz o saradnji ruskog i srpskog boks saveza.

U prepunoj hali „Kolubara“ u Lazarevcu održan je boks spektakl, sudar reprezentacija Srbije i Slovenije. Izuzetno kvalitetne borbe i želja za trijufom sa obe strane obeležile su ovaj meč u kome je pobedu odnela domaća selekcija, Srbija – Slovenija 4:3.  

Sve borbe su bile jako uzbudljive, a najviše ovacija dobio je Lazarevčanin u dresu Srbije Nemanja Stolić, koji je frenetično bodren od strane sunarodnika i ljubitelja boksa koji su ispunili halu Kolubara, slavio u superteškoj kategoriji protiv Miha Vindisa 2:0. 

Boks veče u Lazarevcu održano je u organizaciji Bokserskog saveza Srbije, sa generalnim sponzorom kompanijom Telekom Srbije, dok je pokrovitelj grad Beograd. Kao i prethodne boks manifestacije, tako je i ova u Lazarevcu protekla u sjajnoj organizaciji, uz vrhunsku scenografiju, rasvetu, scenske efekte i izuzetnu posećenost publike. 

„Sledeći izazov za naše reprezentativce jeste Kup BiH u Bijeljini od 9. do 11. marta 2018. i to će biti poslednja provera, nakon koje će selektor najbolje povesti na dvonedeljne zajedničke pripreme sa hrvatskim timom u njihov Trening centar za boks Sesvete u Zagrebu. Po završetku priprema u Hrvatskoj Orlovi putuju u Rumuniju na Prventsvo Evrope u konkurenciji do 22 godine“ – rekao je predsednik Boks saveza Srbije Nenad Borovčanin. 

Selekcije mladih boksera će svoj put ka evropskom prvenstvu u Italiji (od 17. aprila) započeti turnirom u mađarskom Egeru ( 5 - 10. marta ), sledi Trofej Podgorice i  završne pripreme u mađarskom Nacionalnom trening centru Balaton.

Rezultati borbi u Lazarevcu, Srbija – Slovenija 4:3

52kg  Stefan Marković -  Matej Riazanov 0:2

60kg Bojan  Timotijević  -  Albert Elšani 2:0

66kg Nenad Jovanović -  Gaši 0:2

56 kg Veljko Gligorić -  Aleks Guzej 2:0

60kg Nemanja Gavrilović - Tadej Cernog 2:0

81kg Nikola Stevanović -  Denis Lazar 0:2

91+   Nemanja  Stolić - Miha Vindis 2:0

U hali Jassa od 21. do 24. februara u Jagodini je održan je šampionat Srbije u boksu 2018 (pojedinačno). Nakon kvalifikacija koje su okupile preko 130 takmičara iz 61 kluba u Srbiji u svim kategorijama, i koje su pokazale da je boks ušao u novu fazu života na našim prostorima, usledile su najvažnije borbe, one koje donose medalje. 

Organizator šampionata bio je Bokserski savez Srbije sa generalnim sponzorom kompanijom Telekom Srbije, dok je pokrovitelj grad Jagodina. Finalne borbe ljubiltelji plemenite veštine mogli su da prate uživo putem malih tv ekrana na TV Sportklub 3, čime je cela bivša Jugoslavija imala priliku da uživa u borbama najboljih boksera iz Srbije. 

Finalna noć započela je intoniranjem himne Republike Srbije, a zatim se pristupilo pravim malim ratovima u ringu, obzirom da šampionima pored zlate medalje sledi i poziv u reprezentaciju. Svi su želeli pobedu, a pobednik je uvek samo jedan. 

Prepuna hala Jassa ( 4000 gledalaca ), vrhunske borbe, vrhunska scena i produkcija, ogromna želja boksera za zlato doprinela je da Pojedinačno prvenstvo Srbije 2018. u Jagodini bude spektakl za pamćenje i o kome će se dugo pričati. 

Zlatnu medalju u u muva kategoriji osvojio je Dušan Janjić iz BK "Goša" Smederevska Palnaka, pobedom (3:0) nad Sašom Suljićem iz BK "Loznica".  U lakoj, Nemanja Gavrilović BK "Despot" Smederevo pobedio je (3:0) Veljka Gligorića iz BK "Spartak" Subotica, Damjan Grmuša, u poluvelter, iz BK "Despot" pobedio je Lazara  Stanojevića iz BK "Metalac" Valjevo (2:1), u valter, Aleksandar Konovalov BK "Palmini Tigrovi" Jagodina, savladao je Petra Stošića BK "Srbija" Surdulica (2:1). U srednjoj kategoriji Sandro Poletan BK Petrovgrad Zrenjanin osvojio je zlato pobedom nad Trifunom Dašićem BK "Radnički" Kragujevac (2:1).

Konovalov je proglašen najboljim bokserom prvenstva, a Poletan najboljim tehničarom.

U poluteškoj Geard Ajetović BK "Cement "Beočin pobedio  Sašu Milovca BK "Bačka" Novi Sad. U teškoj kategoriji zlato je osvojio Miljan Stevović BK Lazarevac, bez borbe, jer se zbog bolesti u ringu nije pojavio Petar Prokić BK"Fontana" iz Beograda. U supreteškoj kategoriji zlatnu medalju je osvojio Vladan Babić BK Fontana Beograd, pobedom nad Sašom Puligićem BK "Marčeta" Beograd. Poraženim su pripale srebrne medalje.

Mečeve su pratili predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma, gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin, selektor bokserske reprezentacije Tomislav Antelj, bivši bokserski asovi – legende ex YU ringa  Mirko Puzović, Dragomir Vujković, Dragan Vasiljević, Milivoje Labudović.

Na ovom takmičenju od aktivnog suđenja oprostio se sudija Andrea Janković iz Jagodine. 

 

Kvalifikacionim mečevima počeo je šampionat Srbije u boksu 2018 (pojedinačno) u Jagodini u hali Jassa.  Pre samih borbi održano je zvanično vaganje boksera u hotelu Alfa.

Pojedinačno prvenstvo 2018. u Jagodini okupilo je veliki broj takmičara, preko 150 u svim kategorijama. Pozitivna takmičarska energija, bokserske ekipe iz cele Srbije govore da boks u Srbiji  ponovo ima onaj sjaj koji ga je krasio u starim dobrim vremenima, kada ovaj sport nije bio na marginama, već jedan od vodećih u našoj zemlji. 

Organizator šampionata je Bokserski savez Srbije sa generalnim sponzorom kompanijom Telekom Srbije, dok je pokrovitelj grad Jagodina. Finalne borbe kreću 24. februara u 18.30 časova, tv prenos počinje u 19:00 časova na TV Sportklub 3, čime će cela bivša Jugoslavija imati priliku da uživa u borbama najboljih boksera iz Srbije.

Jagodina je u bivšoj Jugoslaviji bila poznat klub, čuven po Jeliću, Omeroviću i braći Konovalov, a danas je ponovo u žiži dešavanja u bokserskom sportu.

Posebnu pažnju domaće publike privlači učešće svetskog šampiona u kik-boksu, Jagodinca Aleksandra Konovalova.

"Otac i stric su čuvena imena u boksu bivše Jugoslavije, tako da od malih nogu imam žeju da budem šampion u boksu. Iako sam aktuelni šampion sveta u kik-boksu, ovo je za mene novi izazov, poštujem protivnike, ali me zanima samo zlato na prvenstvu Srbije u boksu i ulazak u reprezentaciju. Trenirao sam dva puta dnevno puna dva meseca i verujem da ću biti novi šampion Srbije u velter kategoriji. Dodatna snaga je domaća publika, koja me je uvek pratila i bodrila tokom mečeva" ističe Aleksandar Konovalov. 

Pored Konovalova, boksovaće i Nenad Pagonis, čuveni kik bokser, takođe svetski šampion, što govori o velikom interesovanju za ovo prvenstvo.

Nakon Pojedinačnog prvenstva Srbije 2018, najbolje boksere očekuje meč protiv Slovenije koji će biti održan u Lazarevcu 3. marta, nakon čega srpski reprezentativci nastavljaju pripreme za Evropski šampionat u Rumuniji.

 

Srpski boks se probudio iz dubokog sna. Ovu konstataciju povrđuje činjenica da se za pojedinačno prvenstvo Srbije prijavio veliki broj takmičara iz cele naše zemlje, što već dugi niz godina nije bio slučaj. Epicentar velike boks scene Srbije od 21. do 24. februara 2018. biće Jagodina i sportska dvorana Jassa.